стр. 70 от 80 | Предишна · Следваща

Импресарски каталог

Христо Косашки

Христо Косашки

Христо Косашки е притежател на уникален глас с огромни възможности, певец от най-младата генерация народни изпълнители, определят го и като приемник на едно от легендарните имена в българската народна музика - Борис Машалов.

Христо Стилиянов Косашки е роден на 19. 07. в град Луковит. Започва да се занимава с музика от малък, а интересът и влечението му към народните песни се увеличава с годините. Завършва Средно музикално училище с профил народно пеене в Тетевен. Като ученик Христо е отличен хорист, изявява се и като солов изпълнител в различни училищни формации. Преподавателите му виждат таланта и потенциала на Христо, както и очевидната близост като тембър и темперамент и му препоръчват да изучава репертоара на Борис Машалов. Още тогава той участва в различни конкурси и надпявания и е отличаван с призови места и награди, като особено се гордее със спечелването на двете първи места в две поредни издания на фестивала "Люляков Ловеч" през 1998г и 2000г.

Христо Косашки има поредица изяви в телевизионни и радио предавания. Следва и покана от Българското Национално Радио, да направи първите си записи. Тук Христо Косашки с голяма благодарност споменава имената на Христофор Раданов, диригент на оркестъра на БНР, благодарение на когото младият певец записва някои от по-редките и непопулярни песни на Борис Машалов, както и на Ангел Добрев, който обработва и аранжира песните за Оркестъра за народна музика при БНР. Благодарение на него в репертоара на Христо се прибавят песни от северняшкия фолклор, от региона на Луковит и Тетевен: "Я дойди, либе", "Месила баба, готвила", "Кукувица кука", "Какво ми се чуе".

Певецът продължава образоването си в Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, където завършва Музикална педагогика. От 2001 до 2006 г. е солист в Ансамбъл "Пирин", Благоевград. Това му дава прекрасна възможност за изяви на голямата сцена, както и да развива таланта си сред изключителни професионалисти. Основна роля за музикалното израстване на Христо Косашки има проф. Кирил Стефанов, главен художествен ръководител и диригент на Ансамбъл "Пирин", който поверява солови песни на младия певец. Тази отговорност "пречупва" Христо, в добрия смисъл на думата, както споделя самия той в свои интервюта, дава му самочувствие и увереност в собствените възможности. В този период става стилова трансформация в репертоара на Христо Косашки към македонските песни, до този момент той пее основно песните на легендарния Борис Машалов. Силното влияние на македонската песен го води към участие на фестивала "Македония Фолк" в Благоевград през 2007 г., където печели наградата на публиката с "Песен за цар Самуил". Година по-късно е носител и на Голямата награда на фестивала с песента "Герои".

През 2008 г. Христо Косашки става част от музикална компания "Пайнер", която издава дебютния му албум "С песните на Христо Косашки". В този албум е включена първата песен, изцяло създадена от певеца "Песен за Гоце Делчев". През 2008 година, на Международния фестивал "Пирин фолк" в Сандански, младият певец участва в конкурса за изпълнители с македонската песен "Лихнида кайче веслаше" и печели трета награда. За блестящото си представяне тогава той получава и Наградата на телевизия "Планета фолк" за перспективен млад изпълнител.

През 2012 година Христо Косашки издава втория си самостоятелен албум "Подари ми песен", където са включени и няколко негови авторски песни. Гост изпълнители в албума са близначките Мария и Магдалена Филатови, с които записва китката: "Стани моме ле", "Ситно се хоро виеше". В албума намират място и две наградени на фестивала "Македония фолк" песни на Христо Косашки: "Герои" - отличена с Голямата награда през 2008 г. и "Песен за цар Самуил" - отличена с Награда на публиката през 2007 год. В юбилейното издание на "Пирин Фолк", през същата година, Христо Косашки печели Първа награда за изпълнител.

През пролетта на 2017 година Христо Косашки издава третия си самостоятелен албум "Родино мила". В него включва 10 песни, две от които: "Чеканчево" и "За тебе либе" са по негова музика.

През годините на обучение, работа, записи, концерти, срещи с публиката, издирване на автентични песни, Христо Косашки изгражда разнообразен репертоар от песни, интерпретирани с модерните средства за музициране и в същото време запазили своята автентичност и дух. На своите концерти Христо Косашки предлага песни от всички фолклорни области, като особено богат е репертоарът му от северняшки и македонски песни.

Издадени албуми

2008 - "С песните на Христо Косашки"
2012 - "Подари ми песен"
2017 - "Родино мила"

Награди

1998 - Национален конкурс "Люляков Ловеч" - Първа награда
2000 - Национален конкурс "Люляков Ловеч" - Първа награда
2007 - "Македония фолк", Благоевград - Награда на публиката за "Песен за цар Самуил"
2008 - "Македония фолк", Благоевград - Голямата награда за песента "Герои"
2009 - "Пирин фолк", Сандански - Трета награда за изпълнител
2009 - "Пирин фолк", Сандански - Специална награда за перспективен млад изпълнител
2012 - "Пирин фолк", Сандански - Първа награда за изпълнител

Концерти зад граница

Македония, Сърбия, Гърция

Мегаизяви

Христо Косашки участва в Юбилейния концерт "25 години Пайнер" в Стара Загора, в концертите на Оркестъра за народна музика на БНР, няколко пъти участва на фестивалите "Македония фолк" и "Пирин фолк", както и в концертите на Поли Паскова в НДК и Арена Армеец.

Хитове

"Песен за цар Самуил", "Герои", "Лихнида кайче веслаше", "Ай да идем, Яно", "Мела Дона равни двори", "Моме, Стойне", "Понапил ми са Илия", "Куцото магаре", "Песен за Гоце Делчев", "Два гълъба", "Скарале ми се", "Стани, моме ле", "Ситно се хоро виеше", "Излезла е малка мома", "Балканска земя", "Песен за България", "Скъсал си Черно чехлите", "Мятало Ленче ябълка", "Ако се заженя", "За тебе, Либе", "На хорото"

стр. 70 от 80 | Предишна · Следваща
Начало