ПОП-ФОЛКЪТ ЛИ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ?

18 септември 2013 г.
Андреа

Напоследък все по-често наблюдаваме опити поп-фолк музиката да бъде отричана, а представителите на този музикален жанр – мачкани, оплювани и обругавани. Дори за някои медии е престижно да заявяват публично, че напълно се разграничават от тази музика и за нищо на света не биха я допуснали до стартиращите нови музикални предавания, които подготвят. Но въпреки това не спират да атакуват самите изпълнители и музикална компания "Пайнер" с предложения за гостуване в техните предавания и така да вдигнат своя рейтинг и да привлекат зрителска аудитория.
След като миналата есен трън в очите бяха тетрадките с ликовете на най-обичаните и популярни изпълнители на телевизия "Планета", тази година в скандал се превърна гостуването на Андреа в първия учебен ден, в 138-о СОУ "Васил Златарски" в София. Поканата на централен всекидневник и водеща банкова институция явно не се понрави на "пазителите на чистите нрави" и те побързаха да я заклеймят. Така и не се замислиха за смисъла на това гостуване и за идеята да накарат младите хора да посегнат към книгата и да я прочетат.
Много точен отговор дава самата Андреа в Отворено писмо до журналистите, в което ясно показва двуличието, властващо в нашето общество.
И нека, както пише Андреа: "В такива дни ми се иска да бъдем повече българи..."!

Отворено писмо на Андреа до журналистите:

Уважаеми приятели и журналисти,

Включих се в кампанията на в. "Стандарт" и Банка ДСК "Книга за първия учебен ден", чрез която хиляди деца получиха нови книги за първия учебен ден. Когато ме поканиха от в. "Стандарт" бях изключително поласкана, че ще бъда един от хората, които ще могат да дадат в ръцете на един първокласник не някоя високотехнологична джаджа, а детска енциклопедия. Казах си, че във век на високи технологии и интернет, когато всяка минута на пазара излиза ново технологично "чудовище", книгата е вечен спомен за първия ни ден в училище.
Днес обаче, някой реши да направи сензация, поставяйки акцент върху старата дъвка за чалгата и примерите, които дава тя. Въпрос, който дори не смятам да коментирам, защото не "фолк певицата" е проблемът на българското образование.
Да, обличайки удобната мантия "фолк певица" винаги е лесният път да превърнеш нещо в сензация. Защото съм сигурна, че ако момиче като Парис Хилтън беше раздавало книги за първия учебен ден, днес това щеше да бъде "много положителна НОВИНА". Без дори да се замислим кой е раздавал тези книги? Всъщност това е основният въпрос, "КОЙ Е ДОСТОЕН ДА РАЗДАВА КНИГИ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН В БЪЛГАРИЯ?" Мадона, Анджелина Джоли или Селена Гомез?
В такива дни ми се иска да бъдем повече българи...
Посещението ми в 138-о СОУ "Васил Златарски" в София имаше една единствена цел - да покаже на децата, че книгата не само е прозорец към света, а утъпкан път към бъдещето им. Ако това наричате "лош пример", тогава представям си какви са критериите ви за доброто. Не се срамувам от това, че се отзовах да направя по различен първия учебен ден на малките ученици и благодаря още веднъж на в. "Стандарт", че ми позволи да бъда част от спомените на тези прекрасни деца. А на Вас, уважаеми журналисти, пожелавам да оценявате повече българското, българските артисти и труда на хората, защото и вашият труд ще бъде оплют така някой ден.

Начало