И НИЕ ЩЕ ИМАМЕ ХИТ В ЕВРОПА

30 септември 2013 г.

Интервю на инж. Митко Димитров за в. "Труд"

- Преди дни избухна скандал с Андреа и Валери Божинов, които отидоха на първия учебен ден в едно училище. За всичко ли е виновен попфолкът у нас или просто трябва да има някой виновен?
- Най-добър отговор за медийния скандал даде самата Андреа, затова ще цитирам част от писмото и:
"Днес обаче, някой реши да направи сензация, поставяйки акцент върху старата дъвка за чалгата и примерите, които дава тя. Въпрос, който дори не смятам да коментирам, защото не „фолк певицата” е проблемът на българското образование. Да, обличайки удобната мантия „фолк певица” винаги е лесния път да превърнеш нещо в сензация. Защото съм сигурна, че ако момиче като Парис Хилтън беше раздавало книги за първия учебен ден, днес това щеше да бъде „много положителна НОВИНА”. Без дори да се замислим кой е раздавал тези книги? Всъщност това е основният въпрос, „КОЙ Е ДОСТОЕН ДА РАЗДАВА КНИГИ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН В БЪЛГАРИЯ?” Мадона, Анджелина Джоли или Селена Гомез? В такива дни ми се иска да бъдем повече българи... Посещението ми в 138-о СОУ "Васил Златарски" в София имаше една единствена цел - да покаже на децата, че книгата не само е прозорец към света, а утъпкан път към бъдещето им."
Андреа е завършила немска езикова гимназия с отличие, владее много добре и английски език. Изключителната организираност, амбиция и дисциплина, съчетани с работохолизъм са едни от качествата, които и помагат да успее в шоубизнеса. Усеща хитовия елемент в песните си и успява да ги представи по възможно най-ефектния и провокативен начин в клиповете си. Хиляди са нейните почитатели и с основания бих заявил, че тя е една успяла българка. С тези свои положителни качества тя би могла да бъде за пример пред много млади хора. Не ми е известно да има аморални или антиобществени прояви. С основание години наред тя е неизменната половинка на гордостта на българския спорт - Кубрат Пулев. Не виждам никаква причина, поради която не би била достойна да раздава книги.
И нали знаете поговорката за сламката и гредата. Умираме да сочим сламките в чуждите очи. Удобно е друг да е виновен за всичко. Лесно е.

- Защо в България чалга продължава да бъде мръсна дума?
- Накратко казано - заради популярността и. Най-лесно стана да използваш думата като заклинание. У някои групи нашенци има едно мазохистично самоотричане от селското, от традиционното, от българското. А ние ще влезем в ЕС с нашия типичен фолклор и с изразените си хитове в попфолка. С нашата история, с нашата самобитност, с които трябва да се гордеем. Имаме чудесни народни песни, "Пайнер" е една от фирмите в България, която участва дейно в реставрирането на старите типично народни песни. Това го правим с нашите поп-фолк изпълнители, като Глория, Ивана, Емилия, Преслава и много други като включваме в техните репертоари и фолклорни песни.
Въпросът с налагането на даден музикален продукт на определен пазар е нещо по-различно, но аз вярвам, че и това ще се случи. Ще имаме български хит в Европа. Фолк никога не е била мръсна дума и аз се гордея, че нашата музикална компания съумя да покаже най-красивото лице на новия фолк. Чалгата е самобитната балканска музика. С тази звучност и мелодичност ние ще се качим на европейските сцени.

- Според проучване на НЦИОМ от преди месец за последните 8 години делът на младите българи, които слушат поп-фолк намалява с 13 процентни пункта (от 54% през 2005 г. на 41% през 2013 г.). Това остава най-слушаната музика от младежта у нас, но все повече се слуша рок и рап. Как ще коментирате тази тенденция - вкусовете се менят или няма достатъчно нови таланти, които да правят и изпълняват поп фолк?
- Вкусовете се менят, но и попфолкът се променя. През последните 10 години той бележи значително качествено израстване. Няма нищо лошо в това, че българската популярна музика се слуша все повече. Попфолкът има потребност от предизвикателства и състезанието с другите популярни жанрове. Това е, което ще даде повече сили на творците и на певиците. В България има прекрасни изпълнители: и млади , и утвърдени, а и творчески потенциал, който се развива. В останалите проценти до сто се включват всички други музикални жанрове, които се слушат у нас, както и цялата популярна чужда музика, а това си е комплимент за нашата популярност. В съседните ни балкански държави процентът на техния модерен фолк е многократно по-висок, спрямо останалите видове музика.
Представете си, какво би било, ако днес заявите на някоя политическа сила, че през последните 8 години гласоподавателите и са намалели с 13% и сега са "само" 41%…

- Как се справяте със свалянето на песни от нета? Можете ли да изчислите загубите си заради това?
- Нелегитимното теглене на музика ощетява цялата музикална индустрия - продуценти, автори, изпълнители, специалисти и персонал, свързани с обслужването и. То си е буквално кражба. За съжаление в България все още се гледа на това престъпление доста снизходително. Поради крайно намалените продажби през 2010 година се наложи да съкратим магазини и складове в страната, за съжаление и обслужващия ги персонал. Днес е рядкост да видиш специализиран музикален магазин. Вече издаването на CD и DVD не е рентабилно, а е само разход, който не се знае докога ще финансираме. Да не коментирам, че и държавата губи своите данъци от това.

- Изпълнители от вашата фирма често са обект на данъчни проверки и ревизии. Вие платихте ли си данъците?
- Защо казвате често. Не. Проверяват се периодично, според сроковете, предвидени в закона. Въпросът е, че когато проверяват известна певица предварително се пише много, вдига се страшен шум, а после, когато проверката приключи и всичко е наред - няма сензация и никой не го оповестява. Така хората остават с погрешни впечатления. Предварителния негативен PR, предизвикан от някои медии, удари по имиджа на изпълнителите ни, а оттам и на компанията. Ние съдействаме на проверяващите, но драстични нарушения няма.
Аз съм се доказал в бизнеса, платил съм си данъците. Години наред съм сред първите данъкоплатци на Хасковска област.

- Има много музикални предавания, които търсят таланти. Не е ли време за "Екс поп фолк фактор "или "Мюзик айдъл в попфолка"?
- На този въпрос трябва да ви отговарят продуцентите на въпросните формати. Ние самите правим периодично един свой кастинг в комплекс "Приказките" край Харманли. Гледаме сериозно на него и никога не сме го превръщали в национално шоу. От него в редиците ни са влезли Райна, Борис Дали, Димана, Анелия, Мария и мн. др.

- Какви са условията, за да се успее в музикалния жанр у нас - талантът, късметът, секса или връзките?
- Талантът. Късметът също помага, но е до време. Най-важен е талантът, защото оценката я прави най-безпристрастното жури - публиката. Тя не греши и не може да бъде измамена. Тук мога да отговоря и на предишния ви въпрос - ето го нашето реалити, срещите с живата публика. Ако не те харесат, следващия път няма да има публика. Един кандидат се нуждае от певчески талант, от естествен чар и харизма. При наличие на тези качества, може да получи нашето доверие и да решим да инвестираме в него.

- Как оценявате първите 100 дни на кабинета "Орешарски"? Какво бихте посъветвал министър Петър Стоянович, ако бяхте в неговия екип?
- Подобни оценки правят политиците и ръководствата на политическите партии. Аз правя преценката си като всеки обикновен гражданин - по качеството на живота. Реално за направеното днес ще може да се съди едва утре, така че да почакаме.. ще преценим. Не е моя работа да съветвам министъра. Българинът обича да дава акъл, но не съм от този тип хора. Ще си позволя само един пример да дам: успехите в музикалния бранш се дължат на възможността за свободно творчество и за свободно предлагане.

- Зная, че сте отказал да се кандидатирате за депутат от ГЕРБ. Сега съжалявате ли, че не сте във властта?
- Не съм обиден и няма да се правя на такъв. В ГЕРБ съм, защото изповядвам идеята за европейско развитие на България. Това е мой личен дълг, като човек и гражданин. Никога не съм мислил да се отдам изцяло на политиката.

- Инж. Димитров, притесняват ли ви протестите на хората в Младост срещу строежа на блока, който подготвяте? Какво точно представлява този проект?
Не ме притесняват, защото всичко по нашия строеж е законно и изрядно. Притеснено ми е, че хората са принудени по този начин да отстояват жизнената си среда. Преди повече от 10 години "Пайнер" ООД закупи частен имот, предназначен за жилищно застрояване в столичния квартал "Младост 4". Този статут на имота се запази и по действащия Подробен устройствен план, приет през 2009 година - самостоятелен урегулиран поземлен имот, отреден за жилищно строителство при нормите на зона Жк. През лятото стартирахме строителството на комплекс „Лилия” в собствения си имот.
Проектът е разработен перфектно от "Артекс проект" ЕООД на базата на виза за проектиране. Застрояването отговаря на всички градоустройствени норми за плътност, интензивност и отстояния, предвидено е богато озеленяване и са осигурени места за паркиране на повече от 100%. Информацията, че се строи незаконно, не отговаря на истината. Нито имотът като цяло, нито каквато и да е негова част са били преотреждани за обществени нужди. Строежът се извършва изцяло в имота, собственост на "Пайнер"ООД. Информацията, че се застрояват зелени площи, не отговаря на истината. Детската площадка, показана в някои от репортажите, е извън частния имот на "Пайнер" ООД. Строителите - "Артекс инженеринг" АД, които са изключителни професионалисти, не само че не засягат изобщо детската площадка, но и са взели всички необходими мерки за укрепване и ограждане на изкопа, за да осигурят нейната безопасност. "Според плана над 40% от площта на имота е отредена за озеленяване.
Комплексът е наречен "Лилия" с идеята сред зеленината да има и езеро с водни лилии. Всеки от апартаментите в новостроящата се сграда ще бъде обезпечен с подземен гараж. Подходите към гаражите ще бъдат отопляеми, за да не замръзват. В крайна сметка, освен жилищна сграда, тук ще се появи едно красиво зелено кътче за отдих на всички, а автомобилите на новодомците няма да увеличават напрежението по съседните улици. Теренът над подземния паркинг ще бъде изцяло озеленен. "Пайнер"ООД предложи със свои средства, да изгради един хубав парк в съседния общински парцел - кв. 367, който е предназначен за озеленяване. Като се има предвид острата нужда от паркоместа в квартала, би било добре преди това да се изгради подземен паркинг под зелената част на общинския терен, като в комплекс "Лилия". По този начин няма да се налага паркирането върху зелените площи, както това е ставало досега, а и продължава все още…"

- Кога държите вратата си отворена в офиса? А кога за последно вдигнахте мерника на някого?
- Почти винаги вратата на офиса ми е отворена. Затварям я когато прослушвам нова музика, за да не преча на другите в офиса.

- Дразните ли се от прякора си Пайнера? Какво би ви отивало повече, според вас?
- Не виждам причини да се дразня. Да си пионер в дадена област е положително. А в названието от техниката Pioneer, която е много качествена, също не виждам нещо притеснително.

- Директорът на най-голямата музикална компания у нас пее ли добре?
- Усещам музиката, но не успявам да я пресъздам с глас. Освен това го и нямам. Когато владееш гласа си, той е хубав и възпроизвеждаш това, което е в съзнанието ти - това е умението да пееш. Улавям всеки един фалшив тон, но аз не умея да пея.

С инж. М. Димитров разговаря Соня Спасова

Начало