English

НАД 8000 ПЯХА С ПОЛИ ПАСКОВА

Понеделник, 06 Април 2015

Над 8000 българи от цялата страна пяха и танцуваха с вечните фолклорни песни на Поли Паскова и с майсторските танци на ансамбъл "Чинари", като отправиха и молитва за благото на България в зала Арена Армеец. Огромният интерес към събитието принуди охраната да върне стотици почитатели на българска фолклорна музика от входа на залата. Близо 3 часа се виха кръшни български хора, а токът в залата на два пъти не успя да издържи на силата на българския дух.

В залата присъстваха и хора, които не скриха, че благодарение на песните на фолклорната звезда са излекувани, за почуда на лекуващите ги лекари. Грандиозният концерт на Поли Паскова с молитва за България - "Свята земя българска" накара хиляди българи с молитвите и танците си да поискат и да дадат прошка, вечното лекарство за душите ни, по думите на самата певица.

Поли е категорична: "Няма какво да чакаме вече, трябва да действаме, защото силата и възможностите са в нас – самите българи. Нека си подадем ръце, за да опазим безценния си фолклор, който е основна градивна сила в нашето нематериално наследство и енергиен стълб на България! Ние сме велик народ, но за да не бъдем заличени от картата на света, трябва ревностно да пазим своя дух, традиции, фолк, език и писменост".

Сценичният партньор на Поли - Христо Косашки, закри събитието с изпълнение на неофициалния химн на България "Моя страна, моя България".

ДЕСИ СЛАВА ВЪВ ФОЛКМАРАТОН: СТАНА ЧУДО ДОКАТО СНИМАХМЕ "НЕ ГО ПРАВИ"

Петък, 20 Март 2015

Гост в новия брой на "Фолкмаратон" е Деси Слава, която споделя с водещата интересни подробности от снимките на видеото "Не го прави" и за работата си с Галена по дуетния проект. Деси Слава не скри задоволството си от решението си да се завърне в "Пайнер" и откровено признава, че очакванията си са се оправдали напълно. "След излизането на новото ми видео, съвсем официално мога да заявя, че почувствах, че вече съм в играта!" - сподели Деси Слава в разговора си с Жени Койчева. Певицата има студова алергия, а в края на снимките трябвало да се потопи в басейн с леденостудена вода. Уповавайки се на вярата си Деси Слава го направила и невероятно но… този път алергията и не се проявила и снимките били завършени успешно.

"Смятам, че първата песен, с която трябваше да се появя в ефира на Планета и в Пайнер изобщо, трябваше да бъде точно това, което очакват почитателите ми и хората, които харесват Деси Слава, те очакват да бъда различна, да си личи моя стил и смятам, че "Не го прави" свърши прекрасна работа" - категорична е звездата. Галена е била първата певица от Пайнер, която е предложила съвместен проект на Деси Слава, достатъчно интригуващ и предизвикателен, а освен това има и допълнителната тръпка на семейните им обвързаности, което е накарало Деси Слава веднага да приеме.

В този брой продължава рубриката "Фолк клуб", а както е обичайно в нея, зрителите трябва да се справят с три задачи. Виктория Мутафчиева, която е сред най-запалените почитатели на Галин, проверява дали сте гледали новия му клип "Сменям ти адреса". Гуца Костадинова е любопитна дали можете да изброите 10 видеоклипа в които са заснети коне. Накрая Кезим Терзи иска да споделите удоволствието му от новия клип на Соня Немска, като ви принуждава да го гледате няколко пъти, за да преброите визиите на звездата и повторенията на заглавната фраза. Напомням ви, че премиерното излъчване на предаването "Фолкмаратон" е всяка събота от 19:00 часа, а повторенията са в неделя от 17:00, в понеделник от 11:00 и във вторник от 20:00 ч.ПОЛИ ПАСКОВА И ХРИСТО КОСАШКИ С КОНЦЕРТ В АРЕНА АРМЕЕЦ

Понеделник, 16 Март 2015

Поли Паскова, Христо Косашки и танцов ансамбъл "Чинари" ще изнесат мащабен концерт-спектакъл в зала "Арена Армеец" на 21 март от 19 часа. Мотото на грандиозния спектакъл е "Всички заедно можем да помогнем на България", а идеята им е всички присъстващи да могат да попят ида потанцуват заедно с изпълнителите. Спектакълът на звездите ще увенчае дейността на духовния енергиен център, който ще бъде организиран през целия ден. Датата 21 март е избрана, защото в деня на пролетното равноденствие енергиите са най-силни. В практики за активиране на вътрешната сила водещи са Дончо Кръстев и лечителят Косьо Любенов.

Народната певица Поли Паскова е категорична: "Няма какво да чакаме! Силата и възможностите са в нас самите. Нека си подадем ръце, за да опазим безценния си фолклор, който е основна градивна сила в нашето нематериално наследство и енергиен стълб на България! Нека сега, чрез песните си да повдигнем българския дух и българското национално самочувствие, да съхраним корените си, да ги предадем на идното поколение, за да пребъдем!"

ГЕРГАНА И ОЦКО НА ПОСЕЩЕНИЕ В ПОСОЛСТВОТО НА ПАЛЕСТИНА

Вторник, 24 Февруари 2015

Извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина в България, Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух прие днес композитора Йорданчо Василковски – Оцко, Гергана и мениджъра на телевизия "Планета" д-р Хари Янакиев, а поводът за срещата бе песента "Твоите думи". Изпълнителката и композиторът поднесоха на д-р Мадбух своите извинения за недоразумението, свързано със заемките от песента на Шадиа Мансур, и изразиха съжалението си, че не са проучили предварително арабския оригинален текст. Те разказаха и за срещата, която имаха с ръководството на Палестинската асоциация и Арабската общност в България и за общата си идея двете певици – Шадиа Мансур и Гергана да се срещнат. От своя страна д-р Мадбух запозна гостите с каузата на палестинския народ и с посланията за свобода, които се отправят в песните на палестинските изпълнители. Посланикът на Палестина заяви, че с радост би съдействал в бъдеще за осъществяване на връзки между български музиканти и техни колеги от Палестина, както и за съвместни проекти, които да спомогнат за културното сътрудничество между двете държави.

ОФИЦИАЛНА СРЕЩА НА "ПАЙНЕР" И ПАЛЕСТИНСКАТА АСОЦИАЦИЯ

Понеделник, 23 Февруари 2015

На официална среща в София, Палестинската асоциация и Арабската общност в България приеха поднесеното извинение от страна на Музикална компания "Пайнер" за недоразумението с песента на Гергана "Твоите думи". След разговора с композитора Йорданчо Василкоски – Оцко, изпълнителката Гергана и изп. директор на "Пайнер" – Панчо Запрянов, председателят на Асоциацията, г-жа Диана Хусеин, зам.председателят - д-р Ибрахим Догмуш и секретарят - Джамил Ал Баргути бяха единодушни, че взаимстването на семпли и вокали от песента на палестинската хип-хоп изпълнителка Шадиа Мансур не е направено с умисъл. Композиторът на песента "Твоите думи", Оцко, увери представителите на Арабската общност, че се е предоверил относно посланията в оригиналната песен. Гергана също поднесе своите извинения и заяви, че ако е знаела точния превод на арабския текст, e нямало да направи точно такъв видеоклип.

А ето и пълният текст на писмото на Музикална компания "Пайнер".ОТВОРЕНО ПИСМО
НА МУЗИКАЛНА КОМПАНИЯ “ПАЙНЕР”Поднасяме своите искрени извинения на всички, съпричастни с каузата на Палестина. Никога и по никакъв начин съзнателно не бихме си позволили и не бихме допуснали нараняване чувствата на един толкова преживял народ. Много съжаляваме, че сме допуснали проблема с песента “Твоите думи”, изпълнявана от Гергана, причинил допълнително страдание на Вас и на всички, съпричастни с Вашата кауза. Поднасяме своите искрени извинения и лично на г-ца Шадиа Мансур, за недопустимата ситуация, в която бе поставена нейната песен “Всички те имат танкове”.

Певицата Гергана и музикална компания “Пайнер” бяха подведени от действията на композитора Йорданчо Василковски - Оцко, които можем да определим единствено като непрофесионални и морално укорими.

Уверяваме Ви, че песента и видеоклипът “Твоите думи” в изпълнение на Гергана, бяха свалени веднага от всички официални медийни канали /телевизионни канали, радия и интернет/. Песента “Твоите думи” ще бъде основно преработена като се отстранят свързващите двете песни елементи. Едва тогава музикална компания “Пайнер” ще реши дали да бъде допусната отново до публичното пространство.

Очевидно не е достатъчно само формалното спазване на българското законодателство, към което ние сме се придържали, а е необходимо въвeждане и на допълнителни условия, като гаранция за недопускане на подобни нередности в бъдеще.

Крайно неприятно е, че сме поставени в ситуация да бъдем подведени от автор, с когото работим от толкова време. Още веднъж поднасяме своите извинения на всички за угнетяващото неудобство, което неволно сме причинили.


НДК ОЧАКВА ЗВЕЗДИТЕ НА "ПЛАНЕТА" ТВ

Понеделник, 23 Февруари 2015

Само ден остава до най-очакваното музикално събитие - Годишните музикални награди на телевизия “Планета”. Медията ще отличи най-заслужилите изпълнители за 2014 година. Феновете също тръпнат в очакване да зърнат своите любимци и да ги подкрепят в един от най-важните за тях дни на годината. На сцената с изпълнения ще се качат любимците на публиката, които ще ги зарадват със свои изпълнения, а звездите вече са в трескава подготовка за това. Интересни сценични решения ще може да види публиката в Зала 1 на НДК на 24 февруари с начален час 19.00 часа. От няколко седмици артистите на музикална компания “Пайнер” репетират своите представяния, като се надяват да успеят да поднесат една незабравима вечер за своите почитатели. За зрителите пред телевизионните екрани, събитието ще бъде излъчено по трите канала с марката “Планета” – “Планета HD”, “Планета ТВ” и “Планета Фолк”.

СТАНОВИЩЕ НА МУЗИКАЛНА КОМПАНИЯ "ПАЙНЕР"

Четвъртък, 12 Февруари 2015

По повод скандалните интерпретации около песента на Гергана "Твоите думи" музикална компания "Пайнер", като продуцент на песента и видеоклипа към нея, е длъжна да заяви следното:

Продуцентът е получил от автора правата за използване на композицията по силата на писмен договор, съдържащ декларация за оригинален творчески акт. Това е законният начин за придобиване на авторски права според българското законодателство.

"Пайнер", в ролята си на продуцент, е спазил изискванията на закона и обсъжданата композиция сме оповестили с името на автора от който сме придобили правата - Йорданчо Василковски - Оцко.

Пред нас авторът е предложил композицията като оригинална музика, плод на неговата творческа дейност. Като продуцент не сме в състояние и не сме длъжни да изискваме "експертиза" за авторство преди да пристъпим към реализация на песента като аудио и видеопродукт.

"Пайнер" не е имал никакво основание да се съмнява в авторството на произведението. Не сме допускали като продуцент, че можем да бъдем подведени, от който и да е автор на музика или текст, защото всеки автор стои с името си зад своето произведение. В този случай Йорданчо Василковски - Оцко се е легитимирал като автор на музиката и аранжимента на песента "Твоите думи".

Искрено вярваме, че въпреки негативните коментари и внушения, не сме поставени в ситуация да бъдем подведени от автор, когото познаваме и с когото работим от толкова време.

ФИКИ ВЪВ ФОЛКМАРАТОН: "ВСЕ ОЩЕ ТЪРСЯ ЛЮБОВТА!"

Понеделник, 09 Февруари 2015

Гост в новия брой на “Фолкмаратон” е Фики, който разказва каква бе изминалата година за него и какви са предстоящите проекти, които подготвя. Изпълнителят признава, че новата балада, която подготвя в момента, точна пресъздава чувствата, които бушуват в младото му сърце.

"Не съм влюбен, но искам да съм влюбен! Все още търся истинската любов." - отговори певецът на директния въпрос на Жени дали е влюбен. Искам да правя песни в различни музикални стилове. Вече записах народни песни, сега искам да направя поп проект, споделя Фики.

Младият певец споделя, че е изключително доволен от първата си година в музикална компания "Пайнер". Фики признава колко се е вълнувал преди представянето на всеки свой нов проект и е приятно изненадан от топлината, с която са посрещнати новите му песни. Певецът благодари на всички за увереността, която са му вдъхнали с подкрепата си и за силата да продължава да работи с всички сили и да търси най-точния музикален израз на идеите си.

Въпреки че е сред имената в първата редица Фики все още е недокоснат от тъмната страна на славата. При всяка среща със свои почитатели се стреми да отдели време за всички, та макар и за кратко. Фики продължава да работи упорито за попълване на собствения си репертоар и е уверен, че не е далеч моментът, когато ще зарадва почитателите си с новината за дебютния си албум.

В този брой продължава рубриката "Фолк клуб", а както е обичайно в нея, зрителите трябва да се справят с три задачи. Кристиян Пенков се опитва да провери дали сте били редовни зрители и дали знаете, кои са били гости в предаването през първия месец на 2015-та година. Цветомира Цонева ви пита помните ли какви награди получи Глория преди година. Накрая Гуца Костадинова е любопитна дали сте преброили колко пъти Илиян целува жена си и каква е главата му в новата му песен.

ГАЛИН: “МОМЧЕ БЕЗ СЪРЦЕ” ПРЕОБЪРНА ИЗЦЯЛО ЖИВОТА МИ!

Събота, 24 Януари 2015

Гост в новия брой на “Фолкмаратон” е Галин, който разказва каква бе изминалата година за него и какви са предстоящите проекти, които подготвя. Изпълнителят признава, че е според него е представил хубави проекти, заедно с целия екип, с който работи.

“Много съм благодарен на целия екип - Оцко, Станислава Василева – Стаси, режисьорите, с които работих. Много съм щастлив, че съм намерил хората, с които работя. Оцко спомогна до голяма степен да имам толкова много работа, ако не беше той аз със сигурност щях още доста време да се лутам”, споделя Галин.

Той разкрива пред водещата Жени Койчева, че тази година няма да се ограничава в стилово отношение, въпреки, че е на мнение, че когато към даден изпълнител има интерес в момента, не е необходимо да показва целия си капацитет.

“Възнамерявам да бъда различен, имам какво да покажа от себе си”, не крие Галин и разказва за новите проекти, върху които работи на този етап. “Момче без сърце” е песента, която ми преобърна изцяло живота”, признава още Галин в новия брой на “Фолкмаратон”.

В този брой продължава рубриката "Фолк клуб" и както е обичайно в нея, зрителите трябва да се справят с три задачи. Виктория Мутафчиева ви предлага да преброите момичетата във видеото и да си спомните заканата на предишната в клипа на Константин. Мария Петрова търси повторението на фразата в песента на Ивана "Лоши хора". Накрая Цветомира Цонева ви предлага да съставите текст със заглавия на песни от репертоара на Анелия.

НОВИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ НАГРАДИ

Сряда, 14 Януари 2015

И тази година в края на февруари телевизия “Планета” ще присъди своите Годишни музикални награди за 2014 г. Официалната церемония по награждаването ще бъде на 24 февруари от 19 часа в зала 1 на НДК – София. За 13-ти път среща ще си дадат най-добрите хитове, видеоклипове, албуми и изпълнители. Тези, които упорито са работили през 2014 година и чиито песни и клипове не останаха незабелязани от зрителите, съвсем заслужено трябва да получат своите награди.

По традиция, за да отличим най-заслужилите, предлагаме в избора им да се включите и вие - хората, които през цялата година отблизо следяхте развитието на българската музика. Затова до 30 януари 2015 г. очакваме да споделите с нас Вашите предложения за номинации, като посочите 3 заглавия или изпълнители, които смятате, че най-много заслужават да попаднат в номинациите за Годишните музикални награди на “Планета” ТВ за 2014 година. Това може да направите на официалната страница на телевизия “Планета” - ГОДИШНИ МУЗИКАЛНИ НАГРАДИ 2014, като направите вашето предложение за номинации от предложения списък или допълните своя избор в свободното поле.

Тази година претенденти за статуетки ще има в 16 категории. Номинациите за песен на 2014-та са за: ДИСКОТЕЧЕН ХИТ на 2014, БАЛАДИЧЕН ХИТ на 2014, ДУЕТНА ПЕСЕН на 2014 и ПЕСЕН на 2014.
Награди за сценични изяви ще бъдат връчени в категориите: ОРИГИНАЛНО ПРИСЪСТВИЕ НА КОНЦЕРТНАТА СЦЕНА през 2014, ОРИГИНАЛНО ПРИСЪСТВИЕ НА КЛУБНАТА СЦЕНА през 2014, ПОСЛАНИК НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА ЗАД ГРАНИЦА през 2014.
Предвидени са награди и за оригиналната видеопродукция на телевизия “Планета HD” през изминалата година и те са за: АРТИСТИЧНО ПРИСЪСТВИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛ ВЪВ ВИДЕОКЛИП през 2014 и ВИДЕОКЛИП на 2014.
Със специална награда ще бъде отличено и видеото, събрало най-голям зрителски интерес за най-кратко време през 2014 година.
Две за номинациите за албуми - АЛБУМ на 2014 и ФОЛКЛОРЕН АЛБУМ на 2014.
Телевизия “Планета Фолк” ще присъди и своята награда за ФОЛКЛОРЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ / ФОРМАЦИЯ на 2014.
Може би най-оспорвана ще бъде надпреварата за попадане в номинации в категориите за изпълнител на годината, а те са няколко: НАЙ-ПРОГРЕСИРАЩ ИЗПЪЛНИТЕЛ на 2014, ПЕВЕЦ на 2014 и ПЕВИЦА на 2014.
Финалът, както може би се досещате, е за номинациите в категория: МУЗИКАЛЕН ИДОЛ на 2014 – най-престижната и най-желаната категория в церемонията па връчването на 13-те Годишни музикални награди на телевизия “Планета” за 2014 година.