English

КОНЦЕРТЪТ Е В СТАРА ЗАГОРА

Петък, 22 Май 2015

    През последните дни всички ние станахме свидетели на негативното отношение на управниците на Пловдив към българската музика. Затова от музикална компания "Пайнер" и телевизия "Планета" с радост приехме поканата на кмета на Община Стара Загора – Живко Тодоров да направим Празничния фолклорен концерт в Летния театър, в Града на липите.

    Новата дата на тържествата на народната музика е 11 юни, а билети за спектакъла ще бъдат пуснати в продажба в началото на новата седмица.

    Така забраненият в Пловдив фолклор ще бъде представен пред една от най-сърцатите публики в България – старозагорската. Още повече, че сърцето на равно Загоре е дало едни от най-гласовитите български изпълнители, а от Летния театър в Стара Загора своята сценична кариера са започнали много от днес актуалните звезди на "Пайнер" като Емилия, Мария, Малина. От фестивалите "Тракия Фолк" пред 1999 и 2000 година, провели са тук, се родиха обичани и запомнящи се песни. Своята първа награда на музикалната сцена получи и Ивана в този Летен театър през 2000 година.

    Съвсем не е случаен и лайт-мотива на този Празничен фолклорен концерт, посветен на 25 годишнината на музикална компания "Пайнер" – "Поздрав с песен от България"! В него ще се включат едни от най-обичаните изпълнители на българска народна музика като Славка Калчева, Росица Пейчева, Пепи Христозова, Поли Паскова, Нелина, Тони Дачева, Николай Славеев, Иван Дяков. Свои композиции ще представят оркестрите "Плам", "Пловдив", Формация "Паскалев", "Орфей", "Канарите" и "Виевската фолк група". Борис Дали, Васил Вълканов, Янко Неделчев, Здравко Мандаджиев и Христо Косашки също ще поздравят зрителите с обичани песни. В Празничния фолклорен концерт ще се включат още Веселин Маринов, Сестри Диневи, Мария и Магдалена Филатови, Ивелина Колева, Калина и Невена, Айшенур. А запомнящо ще бъде участието на обичаните изпълнители на модерен фолк като Емилия, Глория, Галена, Деси Слава, Ивана, Анелия, Силвия, Райна, Преслава, и Цветелина Янева. Те ще представят едни от най-популярните български народни песни, станали любими на публиката в тяхно изпълнение.

КАЛИ: ЗАЩО СЕ ПРАВИ ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ?

Четвъртък, 21 Май 2015

    “Зад цялата тази история стоят може би личните предпочитания на кмета, който не харесва тази музика. Говорим за бизнес и култура в бизнес взаимотношенията и ако имаме култура, тя трябва да бъде навсякъде. Не трябва да търсим култура само в музиката, а в абсолютно всички социални и обществени измерения. Защо се прави тази дискриминация”, така коментира Кали отказа на Община Пловдив да бъде проведен музикалният фестивал по повод 25 години музикална компания “Пайнер” в предаването “Здравей, Българлия” по Нова ТВ и допълва: “Ако в интернет пространството се е появил някакъв протест по отношение на това, нека да бъдем точни и ясни, че дори и кметът не е избран с пълно мнозинство и тук става въпрос за отнемане на правото на избор на жителите от Пловдив, последователи на този стил музика да имат правото и възможността да чуят своите любими изпълнители”, разкрива Кали и допълва, че по този начин хората са ощетени и има дискриминация.

    Още в началото на разговора певицата подчерта, че желанието на музикална компания “Пайнер” да се проведе концерт в Пловдив е било насочено към Централния площад и тъй като не е имало друга алтернатива, сама, Общината е предложила Античния театър. Така музикална компания “Пайнер” е била поставена пред свършен факт.

    “Ако Античният театър е културна ценност защо фолклорът, който е разпространител на нашия народ и култура, да няма място на сцената му”, коментира още Кали.

    Другият гост в предаването - рок музикантът Звезди Керемедчиев разкри, че преди години рокоперата “Исус Христос” трябвало да се играе на същото място. Общината разрешила, но дядо Николай анатемосал начинанието и отново било обявено, че ще има ремонт.

    “За това събитие са направени много разходи и ако говорим за култура в бизнеса, мисля че е изключително редно да се заплатят неустойките по договора, заради средствата похарчени за организацията на това събитие, което е доста мащабно”, коментира още Кали в предаването.

ХРОНИКА НА ЕДИН ПРЕДИЗВЕСТЕН ОТКАЗ

Сряда, 20 Май 2015

Дочакахме!
Пловдивският Градоначалник най-после забеляза, че има нещо: два концерта му "висят" над главата.
И администрацията се размърда.
След необяснимото и притеснително безмълвие в продължение на няколко дни, на 18 май, "Пайнер" изпрати напомнително писмо до инж. Иван Тотев. До датата за концертите оставаха по-малко от две седмици. Въпросът в писмото бе само един: Имаме ли договор или нямаме договор? Некоректно е да бъдем уведомявани по телефона за решението договорът за Античния театър да бъде прекратен едностранно.

Е, дочакахме.
На 20 май бяхме уведомени писмено, че сагата най-после завърши.
Видяхме и последния епизод на сериала "Под тепетата".
Очаквано отговорът бе едностранно прекратяване на договора с "Пайнер".
Има ли изненадани? Едва ли.
По-интересни са причините, които са измъдрили общинските чиновници.
Дъждовете са нанесли такива щети на части от съществуващата сцена, рампа, места за сядане, изработени от дървен материал, че към настоящия момент те не могат да бъдат използвани по предназначение и съществува реална опасност за живота и здравето, както на изпълнителите, така и на посетителите в Античния театър.
Ако става дума за малък ремонт, бихме могли да го извършим и ние, с наши сили. А ако става дума за основен ремонт, как ще се случат оперните спектакли, които рекламира Общината и които стартират буквално дни след нашите дати? Затова призоваваме будната гражданска съвест да проследи качественото извършване на ремонтните дейности.
Да не се получи ситуация: овардихме чалгата, пък стана зян операта.

Още по-интересен е фактът, че отказът бе продиктуван по телефона на 15 май, а комисията е направила проверка и е констатирала това състояние три дни по-късно - на 18 май.
Както се казва, който може - да брои.
Че не искате, не искате, ама защо не ви стиска да си го кажете направо?
Че забранявате достъпа до Античния театър е ясно, че не харесвате попфолк и правите всичко възможно да провалите този концерт също е ясно, но защо да няма концерт с българска народна музика на площада?
На кого служите, господа?
Въпросът, който не може да не бъде зададен е "защо"?
Защо трябваше да бъдем въвлечени в този унизителен спектакъл?
Кметът Тотев забранява музикални жанрове още от 2011 година.
Ако и сега го е имал на ум, защо ни разигра?
А ако нещо го е накарало да промени първоначалната си позиция, кое е то?
Ние развиваме напълно законен бизнес, създаваме работни места, плащаме данъци, изнасяме българската музика почти в цял свят. И се гордеем с това, което създаваме.

В една европейска столица на културата не би трябвало да се срамуват от собствения си фолклор.
Накрая… Кой какво спечели от всичко това?
Не знаем, но знаем какво загуби Пловдив.


МУЗИКАЛНА КОМПАНИЯ "ПАЙНЕР"

АНЕЛИЯ И МИРО ОТНОВО ВЗРИВИХА ПУБЛИКАТА

Сряда, 20 Май 2015

Анелия и Миро пяха заедно на първото от поредица партита, част от програмата на бар-ресторант “Друзъя”. Двамата, заедно с Поли Генова и Устата поднесоха незабравима вечер за всички гости и се впуснаха в щур музикален купон. Разбира се, сред най-аплодираните песни бяха двата дуета - “Завинаги” и “Започваме на чисто”.
Часове продължи партито, а с тях се забавляваха и много популярни лица, а най-активна в танците бе световната шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева.
С хитовете не звездите се забавляваха още част от телевизионните екипи на актуалните предавания, както и журналистката Миролюба Бенатова.
Следващото парти ще е на 30 май, когато глас ще извие Деси Слава заедно с рапъра Bobo и Deep Zone Project.

ЗАБРАНИХА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА В ПЛОВДИВ

Вторник, 19 Май 2015

Новината за забраната на двата концерта на "Пайнер" в Пловдив стана национална. По този повод бихме желали да оповестим истината в детайли - заради излъганите надежди на всички почитатели на българската музика от региона, както и на милионите телевизионни зрители, които биха гледали излъчените записи.
Избрахме да празнуваме 25 години от основаването на музикална компания “Пайнер” с два концерта в град Пловдив.
В края на месец март представители на “Пайнер” се срещнаха с Георги Титюков, кмет на район Централен. Желанието ни бе концертите да се проведат на площад Централен, но това не се прие. Бе предложено двата концерта да се проведат в Античния театър, което се прие и от двете страни.
На 17 април инж. Иван Тотев издаде заповед, подписана лично от него, с която одобри провеждането на концертите в Античния театър.
На 22 април "Пайнер" заплати, съгласно заповедта на градоначалника, искания наем за три дни /2,3 и 4 юни/ в размер на 8 640 лв. с ДДС.
На 4 май инж. Митко Димитров подписа договора от страна на "Пайнер", с текста, предложен от община Пловдив, без да промени и буква в него, защото нямаме право на корекции в предложения текст. Ситуацията бе категорична: или подписваш, или… няма споразумение!
На 11 май договорът бе подписан и от другата страна - лично от инж. Иван Тотев. След постигнатата договореност, започнахме усилена подготовка и за двата спектакъла.
В петък, 15 май, в 22,30 часа вечерта, Георги Титюков се обади на представителя на “Пайнер” Апостол Добрев, че инж. Иван Тотев е забранил провеждането и на двата концерта.
Какво става всъщност? Официален отказ няма, а инж. Иван Тотев удобно "отсъства" в този момент.
За да се прекрати един договор, все пак трябва писмено уведомяване на отсрещната страна. Такова няма. Времето си върви, а датата на събитието наближава…
Според подписания договор на 3 юни е концертът с българска народна музика, а на 4 юни - с попфолк. Забранени са и двата!?
Никой никъде не е написал и буква срещу първия концерт, който е с български фолклор, но той също е забранен. Защо?
Участниците в този концерт са едни от най-популярните фолклорни изпълнители, част, от които са от този край: оркестър "Канарите", оркестър "Орфей", Виевска фолк група, оркестър "Пловдив", формация "Паскалев", оркестър "Плам", Николай Славеев, Росица Пейчева, Здравко Мандаджиев, Сестри Диневи, Славка Калчева, Поли Паскова, Христо Косашки, Иван Дяков, Янко Неделчев, Ивелина Колева и др.
На кого не му трепна сърцето да вдигне ръка и срещу българската народна музика? И какви сили и причини го накараха да го стори? Забраняват попфолка. Забраняват и българската народна музика. После? Какво е наред?
Градоначалникът обича да налага забрани. В Пловдив се чува кметската дума и кметската музика.
Очевидно предизборната кампания започна. Да, има гласоподаватели, които не харесват попфолк, но има и гласоподаватели, който харесват попфолк.
Те също заслужават внимание!

МУЗИКАЛНА КОМПАНИЯ "ПАЙНЕР"

ДЕСИ СЛАВА Е ЗВЕЗДАТА В НОВОТО ПАРТИ НА БАР-РЕСТОРАНТ “ДРУЗЪЯ”

Понеделник, 18 Май 2015

Деси Слава е звездата на музикална компания “Пайнер”, която ще се качи на сцената на бар-ресторант “Друзъя” за второто хибридно парти, което заведението организира на 30 май. На гостите Деси Слава ще поднесе много хитове, а на сцената ще си партнира с един от актуалните хип-хоп артисти – Bobo, както и с Deep Zone Project. В афиша на спектакъла са още и Веси Бонева, В. Куприна, Jeason Brad Lewis и dj Dian Solo.

Деси Слава е сред малкото изпълнители, които развиват своята кариера както в поп-фолк жанра, така и на поп сцената. Тя има реализирани редица проекти, в които обединява различни стилове, а нейната най-голяма страст са фолклорните песни.

SIGNAL.BG: ИНТЕРЕСНО КАК ДА СИ ОБЯСНИМ ЗАБРАНАТА И ЗА ФОЛКЛОРНИЯ КОНЦЕРТ НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР

Понеделник, 18 Май 2015

На този етап няма окончателно решение дали концертите на Античния театър ще се състоят, но разразилата се полемика предизвика реакция и сред музикалните журналисти в България. Ето каква позиция изказва Емилия Стоянова за сайта www.signal.bg

От общинската администрация са реагирали бързо и са заявили на “Пайнер”, че няма как концертът им да е на Античния театър и са им предложили няколко алтернативи, сред които стадиони и Летния театър на Бунарджика, като последния засега се очертава като фаворит за провеждането на концерта.

Интересно обаче как да си обясним забраната и за фолклорния концерт, който по право би бил чест за всяка една сцена?! Още повече, че Античният театър и преди е бил домакин на фолклорни изяви – Спектакъл на анс. „Българе”, Гала концерт на Международен фолклорен фестивал, Мега фолклорен концерт за 50-годишния юбилей на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив и ред други.

Какво става?! Пак ли обществеността недоволства срещу онези музиканти и изпълнители, съхраняващи и пренасящи през времето музиката, която е лицето на България? Коя точно общественост има нещо против големите имена на българския фолклор, които ще представят свои песни и композиции? Защото сред участниците във фолклорния концерт четем имената на оркестрите: “Плам”, “Пловдив”, Формация “Паскалев”, “Орфей”, “Канарите” и “Виевската фолк група”, в които са едни от най-виртуозните български народни музиканти. Кои точно биха имали нещо против изкуството на Славка Калчева, Росица Пейчева, Пепи Христозова, Поли Паскова, Николай Славеев, Иван Дяков, Янко Неделчев, Здравко Мандаджиев, Христо Косашки... Това са артисти, които години наред популяризират фолклора както у нас, така и в чужбина, изправят публиката на крака, предизвикват сълзи от радост и умиление у нашите сънародници навякъде по света и възхитата на чужденците пред песенно-музикалното богатството на страната ни!

Да не би да са проблем фолклорните изпълнения на попфолк звезди като Емилия, Глория, Галена, Деси Слава, Ивана, Анелия, Нелина, Райна, Преслава, Тони Дачева и Цветелина Янева, голяма част от които са възпитанички на специализирани музикални училища по фолклор, а други от години доказали се и в този жанр с майсторските си интерпретации?

Срам! Да се допусне игнориране на едно музикално изкуство, което е доказало своята жизнеспособност и въздействие, дори в най-мракобесните години от българската история. Кой прочее решава кои са достойните и кои са недостойните музиканти за изява на сцената на Античния театър? Какви са критериите, на които трябва да отговарят те? Кой реши да изгони фолклорния концерт от Античния театър? Кой е отговорен за това, че в Пловдив, където е меката на тракийската музика - с гласовити певци и изкусни свирачи, немалко от тях артисти на „Пайнер”, едно изконно българско изкуство се неглижира и дори забранява, само защото е продуцирано от „Пайнер”?

Дали пък атаката не е насочена спрямо музикалната компания?, коментира www.signal.bg.

АНЕЛИЯ СЕ ВКЛЮЧВА В НЕВЕРОЯТНО ПАРТИ В БАР-РЕСТОРАНТ “ДРУЗЪЯ”

Понеделник, 04 Май 2015

Анелия е звездата на музикална компания “Пайнер”, която първа ще се качи на сцената на бар-ресторант “Друзъя” за първото хибридно парти, което заведението организира на 15 май. С невероятен микс от хитове изпълнителката ще си партнира заедно с Миро и Поли Генова.

С Миро, Анелия вече има 2 проекта – тоталният хит “Завинаги” и песента, която представиха наскоро “Започваме на чисто”. Двамата със сигурност ще поднесат вълнуващо дуетно изпълнение, тъй като не крият, че в тандем се чувстват прекрасно.

НАД 8000 ПЯХА С ПОЛИ ПАСКОВА

Понеделник, 06 Април 2015

Над 8000 българи от цялата страна пяха и танцуваха с вечните фолклорни песни на Поли Паскова и с майсторските танци на ансамбъл "Чинари", като отправиха и молитва за благото на България в зала Арена Армеец. Огромният интерес към събитието принуди охраната да върне стотици почитатели на българска фолклорна музика от входа на залата. Близо 3 часа се виха кръшни български хора, а токът в залата на два пъти не успя да издържи на силата на българския дух.

В залата присъстваха и хора, които не скриха, че благодарение на песните на фолклорната звезда са излекувани, за почуда на лекуващите ги лекари. Грандиозният концерт на Поли Паскова с молитва за България - "Свята земя българска" накара хиляди българи с молитвите и танците си да поискат и да дадат прошка, вечното лекарство за душите ни, по думите на самата певица.

Поли е категорична: "Няма какво да чакаме вече, трябва да действаме, защото силата и възможностите са в нас – самите българи. Нека си подадем ръце, за да опазим безценния си фолклор, който е основна градивна сила в нашето нематериално наследство и енергиен стълб на България! Ние сме велик народ, но за да не бъдем заличени от картата на света, трябва ревностно да пазим своя дух, традиции, фолк, език и писменост".

Сценичният партньор на Поли - Христо Косашки, закри събитието с изпълнение на неофициалния химн на България "Моя страна, моя България".

ДЕСИ СЛАВА ВЪВ ФОЛКМАРАТОН: СТАНА ЧУДО ДОКАТО СНИМАХМЕ "НЕ ГО ПРАВИ"

Петък, 20 Март 2015

Гост в новия брой на "Фолкмаратон" е Деси Слава, която споделя с водещата интересни подробности от снимките на видеото "Не го прави" и за работата си с Галена по дуетния проект. Деси Слава не скри задоволството си от решението си да се завърне в "Пайнер" и откровено признава, че очакванията си са се оправдали напълно. "След излизането на новото ми видео, съвсем официално мога да заявя, че почувствах, че вече съм в играта!" - сподели Деси Слава в разговора си с Жени Койчева. Певицата има студова алергия, а в края на снимките трябвало да се потопи в басейн с леденостудена вода. Уповавайки се на вярата си Деси Слава го направила и невероятно но… този път алергията и не се проявила и снимките били завършени успешно.

"Смятам, че първата песен, с която трябваше да се появя в ефира на Планета и в Пайнер изобщо, трябваше да бъде точно това, което очакват почитателите ми и хората, които харесват Деси Слава, те очакват да бъда различна, да си личи моя стил и смятам, че "Не го прави" свърши прекрасна работа" - категорична е звездата. Галена е била първата певица от Пайнер, която е предложила съвместен проект на Деси Слава, достатъчно интригуващ и предизвикателен, а освен това има и допълнителната тръпка на семейните им обвързаности, което е накарало Деси Слава веднага да приеме.

В този брой продължава рубриката "Фолк клуб", а както е обичайно в нея, зрителите трябва да се справят с три задачи. Виктория Мутафчиева, която е сред най-запалените почитатели на Галин, проверява дали сте гледали новия му клип "Сменям ти адреса". Гуца Костадинова е любопитна дали можете да изброите 10 видеоклипа в които са заснети коне. Накрая Кезим Терзи иска да споделите удоволствието му от новия клип на Соня Немска, като ви принуждава да го гледате няколко пъти, за да преброите визиите на звездата и повторенията на заглавната фраза. Напомням ви, че премиерното излъчване на предаването "Фолкмаратон" е всяка събота от 19:00 часа, а повторенията са в неделя от 17:00, в понеделник от 11:00 и във вторник от 20:00 ч.